0-24  ›  +36 30 929 7006

Páncélszekrény szerviz

Zárcsere / Zárszerelés / Zárjavítás / Kulcsmásolás / Ajtónyitás

Elektromos zárTovább

ELEKTRONIKUS BELÉPTETŐK

 

 

"...Ha a kulcs nélküli ajtónyitási rendszerek térhódításának okait boncolgatnánk... NE LEGYÜNK NAIVAK! A legfontosabb oka üzleti alapon nyugszik, hiszen felhasználó (potenciális vásárló) bárki lehet. Minden háztartáshoz tartozik legalább egy ajtó..."

 

2010 óta folyamatosan van lehetőségünk megismerni és tesztelni különféle elektromos és elektronikus zárakat, beléptető rendszereket, ill. számos, a termékcsoporthoz tartozó kiegészítőket.

 

Zárszerviz divíziónk tevékenysége és szerviztapasztalata révén objektív ítélőképességgel rendelkezünk arról, hogy mely digitális zár típusokat szabad megvenni és melyeket nem, hiszen rövid időn belül probléma lesz a működésével. Saját, alvállalkozói és külsős tesztelések alapján tudjuk, hogy mely elektronikus kiegészítőt szabad egy biztonságtechnikai rendszerbe integrálni és mellyel érdemes várni még néhány évet.

Az "elektronikus zár", "elektromos zár", "digitális zár", "beléptetőrendszer"... kifejezésekkel egyre többször találkozunk. Sok esetben ugyan azt a kifejezést használják két teljesen különböző és más rendeltetésű eszközre.

 

Cégünk tevékenysége szempontjából az alábbi kategóriákat különböztetjük meg az "elektromos" témakörhöz tartozó eszközök-, zárak-, ill. az ezeket kezelő rendszerek szempontjából.

 

Eszközök szempontjából:

 

  • elektromos ellenoldal (elektromos zár, elektromos fogadó): A mechanikus zártól független eszköz, amely a kertkapu, vagy társasházi lépcsőházi ajtó, vagy irodaajtó kulcs nélküli, távoli nyitását teszi lehetővé. A bevésőzár, vagy portálzár csapdája (kilincsnyelv) akad bele, majd feszültség hatására (vagy fordítva) billen és az ajtószárny nyílik.
  • elektronikus zárbetét: Maga a cilinder betét rejti magában az elektronikus, kulcs nélküli nyitás lehetőségét. Ez a megoldás szinte minden cilinder betéttel működő zárnál alkalmazható, ilyenkor a kulcs szerepét proxy, RFID azonosító, belépő kód, vagy mobiltelefon veszi át.
  • elektromos csapzár: Az ajtó élébe kerül beépítésre, többnyire másodzárként használt reteszzár mely elektromos impulzus hatására egy „rudat” csapot tol ki az ajtó tokján kialakított fogadóba, ezzel reteszelve az ajtót.
  • síkmágnes (síktapadó elektromágnes): Nagy teljesítményű elektromágnes mely impulzus hatására zárva tartja az ajtót. Síkmágnes általában egyedi zárként tölti be funkcióját, más mechanikus zár kísérete nélkül. Működtetéséhez vezérlésre van szükség kaputelefon, beléptetőrendszer, stb... Gyakran használják társasházi ajtók, műanyag és alumínium ajtók zárására, kulcs nélküli nyitására.
  • elektronikus ajtócsukó: Az ajtócsukók feladata, mint ahogy a neve is sugallja az ajtó becsukása és a névvel ellentétesen sok esetben a nyitása. A normál hidraulikus csukókkal szemben az elektronikus ajtócsukónál egy elektromotor dolgozik, ami mikor jelet kap egy vezérlőtől nyitja/csukja az adott ajtót.
  • kapumozgató motor: Különböző technikai megvalósítása létezik - egy-illetve kétszárnyú nyílókapuk, úszókapuk- abban azonban megegyeznek, hogy van egy elektromotor mely a mozgatást végzi és egy elektronika, mely a vezérlést.
  • elektromosan nyitható bevésőzár: Ezeknél a záraknál elektromos fogadó nélkül is nyitható távolról az ajtó, amennyiben csak be van csukva, de nincs bezárva. Ezt műszakilag egyes gyártók a kilincsnyelv elektromos visszahúzásával, vagy billentésével oldja meg.
  • motoros bevésőzár: A rendszer hasonló az előbbihez, annyi különbséggel, hogy a zárba épített elektromotor helyettesítheti a kulcs forgatását és a kilincs lenyomását is, így az ajtó úgy is nyitható "távolról", kulcs nélkül, hogy zárt állapotban van. Ennek lényege, hogy ne áldozzuk fel a megfelelő mechanikai betörésvédelmet, az elektronikus beléptetésért cserébe.

 

Rendszerek szempontjából:

 

  • Komplex rendszer: Üzemelhet riasztórendszerként, beléptetőrendszerként, munkaidő-nyilvántartó rendszerként, kamera- és egyéb épületfelügyeleti és/vagy épületvezérlési rendszerként ("okosotthon"), ill. ezek kombinációjaként.
 
  • "Egyajtós" rendszer: Egy ajtó kulcs nélküli nyitására szolgál, amelynek elsődleges célja a kényelem, másodlagos célja a a belépés adatainak dokumentálása lehet. Ebben a kategóriában igyekszik a legtöbb gyártó piacot szerezni magának, mert egyre nagyobb rá a kereslet. Az ilyen "egyajtós rendszereket" egyszerű telepíteni, kis túlzással szólva univerzálisak, ezáltal megfizethető megoldásokat biztosítanak.
 
Ha a kulcs nélküli ajtónyitási rendszerek térhódításának okait boncolgatnánk... NE LEGYÜNK NAIVAK! A legfontosabb oka üzleti alapon nyugszik, hiszen felhasználó (potenciális vásárló) bárki lehet. Minden háztartáshoz tartozik legalább egy ajtó.
Természetesen sok előnnyel jár-, tehát van létjogosultsága a kulcs nélküli ajtónyitásnak, az események rögzítésének és a jogosultságok távoli beállításának, de ne feledjük, hogy 100 féle közel azonos - a neten elérhető - termékből csupán néhány gyártó eszköze felel meg egy valamirevaló műszaki követelménynek. A piacon elérhető nagy mennyiségű elektronikai hulladék gyártásának fő oka a sietség és az árverseny. Semelyik gyártó nem akar lemaradni a kulcs nélküli zárhasználatot és a kulcs nélküli ajtónyitást igénylő piac lecsapolásáról. Nagy a kapkodás a gyártóknál és kevés a használható termék. Több neves gyártó termékeit nem is forgalmazzuk, mert ezen zárakkal kapcsolatban igen rossz szerviztapasztalattal rendelkezünk...
 
Az elektronikus biztonságtechnika bármelyik területe iránt is érdeklődik, önerőből, vagy közvetetten igyekszünk Önt segíteni. Ettől függetlenül persze nem titkoljuk, hogy vannak fenntartásaink az elektronika dominanciájával kapcsolatban, amennyiben komplex biztonságtechnikáról esik szó...