0-24  ›  +36 30 929 7006

Páncélszekrény szerviz

Zárcsere / Zárszerelés / Zárjavítás / Kulcsmásolás / Ajtónyitás

BETÖRÉSVÉDELEM és BEFESZÍTÉS-GÁTLÁS

A bejárati ajtók többpontos "biztonsági" zárjai a legtöbb esetben téves biztonságérzetet keltenek. Ennek okán egyre könnyebb dolguk van a betörőknek...
BETÖRÉSVÉDELEM és BEFESZÍTÉS-GÁTLÁS

 

ZÁRSZERVIZÜNK 1991 ÓTA GYŰJTI A TAPASZTALATOT A BEJÁRATI AJTÓK BETÖRÉSVÉDELMÉVEL KAPCSOLATBAN. EZÚTON IS SZERETNÉNK FELHÍVNI LÁTOGATÓINK FIGYELMÉT A BETÖRÉSVÉDELEM KIEMELT FONTOSSÁGÁRA; KONKRÉTABBAN A ZÁRBETÉTEK TÖRÉSVÉDELMÉRE ÉS A NYÍLÁSZÁRÓK BEFESZÍTÉSGÁTLÁSÁRA.

Egy kis háttérinformáció az új ajtók többségéről:

Az átlagos "ajtógyártó" szinte minden esetben arra törekszik, hogy az eladáshoz kizárólag a szükséges-elégséges műszaki tartalmat építse be az általa gyártott ajtóba. Így még megveszi az ügyfél, mert nem lesz túl drága, ill. a gyártónak is megmarad a kellő nyeresége, hiszen - felár nélkül - nem épít be komoly műszaki tartalommal rendelkező termékeket a nyílászáróba. Az ügyfél persze meg van bizonyosodva a biztonsága felől, hiszen ma már minden új ajtóban alapból többpontos biztonsági zár van. Sajnos a MABISZ (Magyar Biztosítók Országos Szövetsége) olyan zárakkal ellátott nyílászáróknak is megad xy kategóriájú betörésvédelmi minősítést (ajánlást), amelyeket valójában betörésvédelmi szempontból alkalmatlannak, vagy "nem ajánlottnak" kellene minősíteni. Általánosságban elmondható, hogy a magyar piacon beépített ajtók java, betörésvédelmi szinten, nagyon karcsú tudással rendelkezik, így csemege a betörőknek. Egy betörés után joggal van felháborodva a károsult, hiszen az új ajtaja Mabisz ajánlással rendelkezik, többpontos zárral van szerelve és mégis halkan, 30 másodpercen belül kinyitható.

 

Zárszervizesként objektív tapasztalattal rendelkezünk arról, hogy betörésvédelmi szempontból mit ér egyik-másik ajtó, egyik-másik "biztonsági" zár. Általánosságban kijelethetjük, hogy a legtöbb új ajtóval (kifejezetten a műanyag és fa szerkezetű ajtókkal) beépítés után, biztonságtechnikai szempontból foglalkozni kell. Ha az acél, lemezszerkezetű, Mabisz minősítéssel rendelkező, biztonsági ajtónak eladott "kínai biztonsági ajtóra" gondolunk, akkor pláne van feladata a biztonságtechnikai szerelőnek, hiába az acél szerkezet és a többpontos zár!!!

 

A biztonságtechnikai szerelőnek felelőssége tudatában el kell döntenie, hogy milyen műszaki megoldást javasol ügyfelének...

...a budapesti szerelők többsége nem az ügyfél biztonságtechnikai érdekeit, hanem a saját kényelmét és idejét tekinti elsődlegesnek akkor, amikor ilyen, vagy olyan zárat ajánl megrendelőjének.

 
Alapvetően három lehetőség van, egy ajtó megerősítése esetén:
  1. 1. A meglévő zárbetétet cseréljük ki egy magasabb biztonsági szintű "cilinderre".
  2. 2. A meglévő zárat/zárakat erősítjük meg törésvédő pajzzsal, esetleg kombinálva az első verzióval.
  3. 3. Befeszítést gátló kiegészítő zárat szerelünk az ajtóra, vagy az ablakra.

 

Az első két verzió gyors munka, nem jár komolyabb fúrással-faragással és a legtöbb esetben ezt csinálják a szerelők. Nekik könnyebb, gyorsabb, tisztább, a haszon sem feltétlenül kevesebb. Az ajtó biztonsági szintje is javul valamelyest, de adott esetben az ügyfél jobban is járhatna. Persze az többletmunkával jár a zárszerelőnek és lehet, hogy be is piszkolja magát. Mindenesetre sajnos ritkán hangzik el az átlag záras szájából, hogy: "első lépésben ne a meglévő zárakat próbáljuk megerősíteni, mert bármennyit is költünk egy új zárbetétre, úgy is könnyű lesz befeszíteni az ajtót! Inkább gátoljuk meg az ajtó befeszítését egy arra alkalmas zár felszerelésével (link) és ha marad anyagi lehetősége az ügyfélnek, csak akkor erősítsük meg pl. a kilincses zárat!!!